Fiskestænger guide

Swipe to the left
Fiskestænger guide
9. apr. 2019

Denne fiskestangsguide har til formål at hjælpe med at målrette valgmulighederne og at finde den rigtige fiskestang. Guiden kan naturligvis ikke erstatte en god personlig vejledning hos en seriøs fiskegrejsforhandler, så har du muligheden, så anbefaler vi at du tager tid til at kigge forbi en fysisk fiskegrejsbutik og evt. prøve fiskestangen inden du køber den. Dette er selvfølgelig også en mulighed vi tilbyder i vores butik på Storegade 12, 6880 Tarm. Du er altid velkommen til at komme forbi og spørge om hjælp.
 
Der spørges ofte til en fiskestang, som skal bruges til "det hele". Dette kan desværre ikke lade sig gøre. For at bruge et eksempel fra en anden branche: Man kan ikke køre formel 1 med en jeep, eller køre taxa med med lastbil. Man kan vælge nogle allround biler, som kan bruges til forskellige formål, men man skal være klar over at det er et kompromis. Det samme gælder for fiskestænger.
 
Vi starter med at opdele stængerne efter de forskellige fiskemetoder:
 
Put & Take fiskeri
 
Fiskeri med kunstagn (woblere, spinnere, blink m.m.): En blødere topdel hjælper med at kaste kunstagnet ud. Man plejer her i put & take at bruge kunstagn mellem 5 og 15 g.
Stanglængde: 7 - 9 fod.
Vores anbefaling: En 8 fods stang, kastevægt ca. 5 - 20 g.
 
Fiskeri med almindelig flåd, orm, Powerbait eller lignende: Her har man flere valgmuligheder med stangen, og det kan være en fordel at have en lidt længere stang for bedre at kunne styre flåden. Stanglængde: 8 - 10 fod.
Vores anbefaling: 9 fod, kastevægt ca. 15 - 30 g.
 
Kystfiskeri efter havørreder
 
Fisker man fra de danske kyster, så sker det mest med kystblink eller kystwoblere efter havørrede. Nogle gange er det vigtigt med lange kast for at få success. Dette kræver en velafbalanceret fiskestang, en så tynd som mulig line, og ikke mindst at vælge en fiskestang med den helt rigtige kastevægt. Hvilken kastevægt der vælges afhænger af dybden hvor der fiskes og strømmen.
Stanglængde: 9 - 10 fod
Vores anbefaling: 9 fod, kastevægt: ca. 10 - 35 g.
 
Åfiskeri efter laks, havørred og bækørred
 
Her antages det at der tales om spinnefiskeri og ikke fiskeri med orm. Stangvalget her er ikke kun afhængig af kastevægten, men også af fiskens størrelse og fiskevandet.
 
Nedenstående er nogle eksempler:
 
Fiskeri i brede åer efter laks eller store havørreder: 10 - 11 fod, kastevægt 15 - 40 g.
Fiskeri i mindre åer efter havørred: 9 - 10 fod, kastevægt 10 -35 g.
Fiskeri efter mindre fisk, som bækørred og stalling: 7 - 8 fod, kastevægt: 3 - 20 g.

multihjul stang 

 
Jerkbaitfiskeri
 
Jerkbaitfiskeri er blevet mere og mere populært her i Danmark. Det er en meget spændende fiskemetode, fordi man selv skal gøre agnet livlig i vandet. Dette kræver at jerkbaitstangen er stiv for at få bedre kontrol over agnet.
 
Normalt er jerkbaitstængerne hertil korte og stive, dvs. 6 - 8 fod, men der kan også bruges længere fiskestænger om nødvendigt, som hvis der er forhindringer ned til fiskevandet.
Vores anbefaling: 6 - 8 fod, kastevægt: afhængig af agnet man ønsker at fiske med. Der findes jerbait agn, der kun vejer 10 g., f.eks. Savage Gear 4 Play, og agn, der vejer langt over 100 g.
Her findes vores udvalg i jerkbait agn.

 
Surfcasting / kystfiskeri efter fladfisk
 
Surfcasting kræver lange og robuste fiskestænger - ikke fordi fladfiskene er så tunge, men fordi fiskeriet kræver at man har tunge vægte (bly) på for at kaste langt ud og for at understrømmen ikke hurtigt driver forfanget tilbage til kysten. Her bruges mest stænger fra 11 - 14 fog og vægte fra 50 g - 250 g.
Nordsøen og andre steder med stærk strøm: 13 eller 14 fod, kastevægt 150 - 250 g.
Resten af Danmark og ved kyster med mindre strøm: 11 - 13 fod,  50 - 150 g.
 
Fiskeri efter makrel og sild
 
Her er fiskene igen heller ikke så store eller tunge. Man bruger ved denne type fiskeri endnu stivere stænger, fordi det meste af vægten ca. 30 - 60 g. bruges i spidsen.
Vores anbefaling: 9 - 11 fod, 30 - 80 g.
 
Karpefiskeri
 
Karpestænger er tynde, lange og robuste, og de kan stort set kun bruges til dette formål.
Vores anbefaling: 12 fod

Kortere karpestænger er perfekt til støfriskeri.

 

 
Teleskopstænger

Der findes også teleskopstænger, der der opdelt i flere dele. Disse er praktiske at transportere under rejser eller hvis man har problemer med pladsmangel. Er pladsen ikke et problem, så anbefaler vi at vælge en stang i så få dele som muligt, normalt 2- eller 3-dels-stænger. Grunden til dette er at de er mere robuste og som regel har en længere levetid.
 
Stænger til multihjul
 
Fiskestænger til multihjul benyttes tit til jerkbaitfiskeri og vertikal jigging, men de kan bruges til alle former for fiskeri. Leder du efter en fiskestang til multihjul, så er det en stor fordel at vælge en stang med pistolgreb. Grunden til dette er at pistolgrebet gør det nemmere for lystfiskeren at holde sfisketangen i balance. Uden dette greb plejer fiskestangen at rykke enten til venstre eller til højre når multihjulet sidder i toppen. Vi har en særlig kategori af fiskestænger til multihjul.
 
Vi vil endnu engang nævne at dette kun er en generel guide. Der findes mange meninger om hvilket fiskestænger som skal bruges til de forskellige formål, og der findes også altid undtagelser. Man kan f.eks. fiske med ultra letter fiskestænger og ekstra små agn efter store fiske, eller det der kaldes UL-fiskeri. Der er rigtig mange måder hvorpå denne fantastiske hobby kan dyrkes, og det bliver derfor aldrig kedeligt at opdage nye måder at få fat i fisken på.

Størrelsesguide:

 5 fod - 150 cm
 6 fod - 180 cm
 7 fod - 210 cm
 8 fod - 240 cm
 9 fod - 270 cm
 10 fod - 300 cm
 11 fod - 330 cm
 12 fod - 360 cm
 13 fod - 390 cm
 14 fod - 420 cm