Hvad er forskellen på vandrestøvler, vandresko og vandresandaler?

Swipe to the left
Hvad er forskellen på vandrestøvler, vandresko og  vandresandaler?
29. maj 2019

Hvad er forskellen på vandrestøvler, vandresko og vandresandaler?

Når du vandrer er vandrefodtøj det idélle valg af fodtøj. Kort fortalt kan det ikke betale sig at gå i modesko eller løbesko, eftersom de tilbyder alt for bløde såler og langt mindre støtte til ankler. Og det er IKKE optimalt, når du vandrer. Typisk vandrer man med rygsæk, og her har du brug for fodtøj, der er designet til vandring - nemlig vandrefodtøj. Du skal investere i vandrefodtøj, fordi det er designet til at kunne klare flere hundrede og til tider flere tusinde kilometer vandring. Vandrefodtøj kan klare oppakning, støtte ankler og beskytte fødderne mod sten, træstubbe og andet skidt og møg, du kan støde på når du vandrer. Vi anbefaler derfor, at du bruger din sunde fornuft i form af at anskaffe vandrefodtøj frem for modesko og løbesko.

Nu kommer det store spørgsmål: hvilket vandrefodtøj (vandrestøvler, vandresko og vandresandaler) skal jeg vælge, og hvornår skal man vælge det ene frem for det andet?Vi vil i denne artikel belyse forskellene på vandrefodtøj og hjælpe dig med at vælge det rette vandrefodtøj.

Vandrestøvler

Vandrestøvler velegnet til vanskeligt/ujævnt terræn, koldt/vådt vejr og meget oppakning. Årsagerne til det er, at vandrestøvler er det mest beskyttende, solide og støttende vandrefodtøj. Med beskyttende, menes der, at sammenlignet med vandresandaler og vandresko beskytter vandrestøvler en større del af foden/benet. Vandrestøvlens ydermaterialer, mellemsål og ydersål har typisk en mere kraftig og holdbar konstruktion end andet vandrefodtøj. Vandrestøvlens ydersål er ofte fra et kvalitets sål-mærke som Vibram , men nogle vandrefodtøj-producenter udvikler egne såle og teknologier dertil. Ovenstående resulterer i, at vandrestøvler er designet til kolde/våde vandreture i vanskeligt terræn med masser af oppakning (telt, soveudstyr, mad til flere dage osv.). Når dette er sagt, så kan vandrestøvler også anvendes i varmt vejr og jævnt terræn. For vandrestøvler vil altid være det foretrukne vandrefodtøj, hvis du er ældre eller har knæ- og fodproblemer. Du kan med fordel vælge en ventilerende vandrestøvle til det varme vejr. For at opsummere kan du se vandrestøvlens fordele og ulemper herunder:

Fordele:

- Beskyttelse (vandrestøvlen har et højt cut, og du får derfor ultimativ beskyttelse)

- Soliditet (vandrestøvlen er udstyret med robuste og hårde såler, så dine fødder kan klare en fuld oppakning med telt, soveudstyr, kogegrej, turmad og så videre)

- Støtte (vandrestøvlen tilbyder en fremragende støtte til ankler og fødder)

Ulemper:

- Klodset

- Høj vægt (en vandrestøvle har som regelt en højere vægt end andet vandrefodtøj)

- Højt energiforbrug (der bruges meget energi for hvert skridt du tager)

- Tilstrækkelig luftcirkulation

Vandresko

Vandresko kendetegnes ved at være det mest alsidige vandrefodtøj. Med alsidig menes der, at vandresko kan anvendes til stort set alt terræn, vejr og oppakning (afhængig af hvilken vandresko der er tale om). Vandresko har hårde såler ligesom vandrestøvler. Hvad angår cut, så har vandresko et mid til low cut. Det betyder, at vandresko ikke er lige så beskyttende og støttende som vandrestøvler.

Fordele:

- Alsidighed (vandreskoen kan anvendes til stort set al slags terræn, vejr og oppakning)

- Vægt (en vandresko er forholdsvis let og vejer i de fleste tilfælde mindre end vandrestøvler)

- Forholdsvis lavt energiforbrug (du bruger lidt energi for hvert skridt du tager)

- Fin støtte om anklen

- Et medium cut, som sikrer en god beskyttelse

- Solide/hårde såler

Ulemper:

- Ulempen er, at vandreskoen ikke er specialdesignet til et bestemt terræn og vejr. Så hvis du ved, at du udelukkende vil vandre på ujævne vandreruter i koldt/vådt vejr eller let terræn i sommervejr, så vælg henholdsvis vandrestøvlen eller vandresandalen.

Vandresandaler

Hvis du udelukkende er til sommervejr og let/jævnt terræn, så skal du anskaffe dig et par vandresandaler . Det kan være lette vandreruter som Hærvejen og Øhavsstien , hvor du snildt kan nøjes med et par vandresandaler som vandrefodtøj. Vandresandaler er lette, hurtigtørrende og tilbyder den bedste luftcirkulation. Ulemperne er den manglende beskyttelse af foden og støtte til ankler. Som du nok selv kan regne ud, er vandresandaler ikke beregnet til koldt vejr, hvilket også er en væsentlig ulempe.

Fordele:

- Lav vægt (en lav vægt betyder mindre energi for hvert skridt du tager)

- Hurtigtørrende

- God luftcirkulation

Ulemper:

- Næsten ingen støtte om anklen

- Ikke beregnet til koldt vejr

Konklusion

At vælge vandrefodtøj er altså et overvejelseskøb og ikke et impulskøb. Det afhænger afgjort af dine egne præferencer, men så sandelig også terræn, vejr og oppakning. Hvis du er den ultimative vandrer, der nyder at udfordre dig selv ved at gå i vanskeligt terræn og koldt/vådt vejr med fuld oppakning - så skal du vælge vandrestøvlen. Er du typen der gerne vil have et alsidigt stykke vandrefodtøj, som kan bruges til stort set alt slags terræn, vejr og oppakning - ja så skal du gå efter vandreskoen. Måske er du mere interesseret i let vandrefodtøj til sommeren? Hvis dette er tilfældet, skal du anskaffe dig et par vandresandaler. Se vores sortiment af vandrefodtøj .