Vejledning til valg af en rygsæk

Swipe to the left
valg af din rygsæk
8. dec. 2018

Hvordan vælger man den rigtige rygsæk?

Der er i dag et kæmpeudvalg af rygsække og heldigvis for det, men det kan nogle gange gøre det lidt uoverskueligt at vælge den helt rigtige rygsæk. Vælger man forkert, så kan man risikere at købe en rygsæk der står og samler støv eller i værste fald står man midt i ødemarken med en øm ryg og gnavsår på skuldrene.


Vores team her på Outdoornu.dk har derfor sammensat denne enkle guide til dig, så du lettere kan finde den helt rigtige rygsæk – og husk: Er du i tvivl så er du altid velkommen til at ringe eller komme ind i butikken i Tarm.

Trin 1. Hvad skal du bruge rygsækken til?

Det vigtigste når du køber en rygsæk / backpack er gøre dig klart hvad rygsækken skal bruges til.

Det giver sig selv at en mini rygsæk til når familiens mindstemand skal starte i børnehaven ikke vil have meget tilfælles med de store trekkingrygsække, men hvad skal man ellers tage hensyn til?

Der findes rigtig gode allround rygsække, men hånden på hjertet: Der findes ikke en rygsæk der er 100% perfekt til alt. Vælger du den rigtige rygsæk, så kan du dog sandsynligvis finde en rygsæk der er perfekt til dig og det du skal bruge den til.

Trin 2. Hvilken rygsæk skal du vælge?

Okay! Du ved hvad din rygsæk skal bruges til, så nu er det med at vælge den der bedst passer til formålet:

Rygsække til de mindste

Til de helt små er det en god ide at kigge på rygsække på omkring 7 liter, her er der plads til madpakken og lidt skiftetøj til børnehaven.

Andre praktiske overvejelser kan være om rygsækken har reflekser og navnemærkat – og om den er let at tørre af. En anden ting kan være at så vidt muligt undgå trykknapper som det kan være svært for små fingre at åbne og lukke.

Vil du selv kunne bruge rygsækken som en lille taske, så prøv at find en med justerbare skulderstropper der også passer til voksne.

Se udvalget af små rygsække og tasker her.

Skoletasker

En skoletaske har typisk et volumen på 15-20 liter. På de videregående uddannelser kan det dog nogle gange være nødvendigt at gå højere op, afhængig af hvor mange bøger der skal være plads til.

Ud over størrelsen så er det en god ide at overveje om rygsækken skal have et særskilt rum til en tablet eller bærbar – og hvor stor denne skal være. Hvordan rygsækken bruges, om den kun er til skolebrug eller også til fritidsbrug, kan have indflydelse på hvilken rumopdeling der vil være mest praktisk. Skal der være plads til sportstøjet? Skal der kun være et stort hovedrum, så der straks er overblik over indholdet eller skal der være flere rum så indholdet lettere kan sorteres?

Se udvalget af skoletasker her.

Dagrygsække / Allround rygsække /Arbejdsrygsække

Disse rygsække kan variere meget i volumen, fra de helt små rygsække til de større vandrerygsække, afhængig af hvad du skal bruge rygsækken til. Skal den f.eks. med som håndbagage på flyet, så vil der være nogle størrelsesrestriktioner.

Angående funktionalitet, så er det en god ide at gøre sig de samme overvejelser som med en skoletaske (se ovenstående).

Skal rygsækken også bruges til dagture eller weekendture hvor man f.eks. vandrer fra shelter til shelter, så er det også en god ide tænke over ting som pasform, polstrede skulderemme, regnslag, sidderunderlag, samt vægt.

Se udvalget af dagrygsække her.

 

Trekkingrygsække / Trekking backpacks / Vandrerygsække

Trekkingrygsække er store rygsække, som regel over 40 liter, der bruges til lange vandre- og trekkingture. Det er også disse du skal kigge på hvis du f.eks. planlægger en jordomrejse hvor du bærer din egen oppakning.

Pasform:

Hvor man ved de mindre rygsække kan gå lidt på kompromis og måske vælge den rygsæk man synes er flottest og ikke den rygsæk der nødvendigvis sidder bedst, så er det altafgørende ved en trekkingrygsæk at den sidder godt. Den skal faktisk sidde lige så godt som dine vandresko / vandrestøvler – og ligesom med fodtøjet, så hænger pris og kvalitet som regel sammen.

De fleste trekkingrygsække kan justeres så de passer til både mænd og kvinder. For mænd er det sjældent et problem, men enkelte kvinder kan have problemer med at finde en rygsæk der sidder godt. Her er det en god ide at kigge på kvinderygsække. De er designet til den kvindelige kropsform og kan justeres til en kortere overkrop og smallere skuldre, samt hoftebæltet er designet til at hvile på mere kurvede hofter.

En trekkingrygsæk skal have en ramme. Rammen gør at rygsækken sidder som den skal og giver dig optimal vægtfordeling. Skulderremme skal være polstret, der skal være en brystrem der er med til at holde rygsækken på plads, samt et hoftebælte der både støtte og fordeler vægten så presset ikke kun ligger på skuldrene. Kompressionsremme sørger for at indholdet bliver på plads – også selvom du ikke har fyldt rygsækken helt.

Pasform – Børn

Har du lidt større børn som tager med på trekking og bærer noget af deres egen oppakning, så findes der også mindre trekkingrygsække til børn. Her er det ligesom med voksne vigtigt med en god pasform og en rygsæk med ramme, brystrem, hoftebælte, samt polstrede skulderremme.

Funktionalitet:

Igen. Hvad skal du bruge rygsækken til? Trekker du herhjemme, i troperne eller nordpå? Har du brug for et vådrum? Og hvad med rum der er kompatibelt med drikkesystemer? Foretrækker du at rygsækken er også frontåbnet eller kun topåbnet? Skal der være plads til teltet? Tænk også over vægten osv.

Med trekking backpacks / rygsække er der mange muligheder og funktioner at vælge mellem, så det kan være en god ide at have gjort dig klart hvilke du har brug for og studere flere forskellige rygsække inden du tager den endelige beslutning.

Se udvalget af vandrerygsække her.

Sportsrygsække

Til aktiv sport er det vigtig med en rygsæk der ikke vejer for meget og som har god ventilation. Rygsække med et drikkesystem eller som er kompatible med drikkesystemer er også værd at gå efter, så du ikke skal stoppe op for at drikke. Løber eller cykler du er det også vigtigt med en lille, kompakt rygsæk der sidder tæt på kroppen, så den ikke hopper rundt når du bevæger dig.

Se udvalget ag sportsrygsække her.